Rijksweg 141, Hoogersmilde 9423PA  KvK nummer: 40411683 E-mail: vedanta.nederland@gmail.com    Telefoon: (31) 0592-865283

GESCHIEDENIS VAN VEDANTA IN HOLLAND

Swami Vivekananda

12 september 1896

Swami Vivekananda arriveerde bij het Centraal Station van Amsterdam met Dhr Paul Deussen, een beroemde Duitse filosoof van die tijd, en het Engelse koppel, Kapitein Sevier en Mevrouw Sevier. De groep boekte twee kamers in het Victoria Hotel.  Ze bleven daar de komende drie dagen.

Swami Vivekananda bezocht verschillende musea. Hij bezocht ook de Rijksmuseum. Het Rijksmuseum was gebouwd tussen 1877 en 1885 en werd in 1885 ingewijd. In het museum moet Swamiji de beroemde werken van Rembrandt, zoals het Nachtwacht gezien. Swamiji bezocht ook de Schreierstoren en het Koninklijk Paleis. Er zijn geen records van zijn bezoek aan de andere musea zoals het Het Grachtenhuis. Swamiji heeft echter de grachten in de stad genoten. Het groep verliet Amsterdam en Holland op 16 september voor Engeland. Swamiji, de profeet, legde zijn voet op Holland. Dit is een grote zegen voor dit land.

SWAMI ATULANANDA

Nederland heeft enorm bijgedragen aan Vedanta en de Ramakrishna Movement door zijn grote zoon aan Vedanta te bieden. Cornelis Johannes Heijblom (Gurudas Maharaj) is geboren in huisnummer 725 (nu 534), Keizersgracht, Amsterdam op 7 februari 1870. Hij ging naar de Verenigde Staten in 1893. Daar las hij Raja Yoga van Swamiji. Hij luisterde naar de lezingen van Swami Abhedananda en bezocht in 1899 de New York Vedanta Society. Cornelis trainde onder Swami Vivekananda, Swami Turiyananda, Swami Abhedananda en alle andere directe discipelen van Sri Ramakrishna. Hij kreeg de geloften van Brahmacharya en werd Gurudas. Later ging hij naar India. Daar ontving hij geestelijke inwijding van Heilige Moeder Sri Sarada Devi. Gurudas werd in 1923 een monnik. Hij werd SWAMI ATULANANDA. Daarna heeft hij jarenlang intense austerities in Rishikesh uitgevoerd. Vanaf 1923 bleef hij voortdurend in India tot het einde. Hij realiseerde mahasamadhi in 1966.

Henry Jan van Haagen

Henry Jan van Haagen was een Nederlander-Amerikaanse immigrant. Hij woonde in New York sarada. Hij hield van de Bhagavadgita. Deze geestelijke schat bracht Henry naar Swami Vivekananda. Hij hoorde Swamiji en werd diep geïnspireerd. Nadat hij Swamiji ontmoette en zijn lezingen had gehoord, werd Henry van Haagen de bewonderaar van Vivekananda. Henry zou met Swami wandelen en zijn ideeën opnemen. In 1899 ontving Henry de geloftes van Brahmacharya (novitiate) van Swamiji. Hij had een drukpers op 1267 Broadway, New York. Hij was ook een rapporteur. Hij heeft diverse pamfletten, boeken en foto's over Vedanta afgedrukt. En hier gaat het verhaal over hoe Henry van Haagen verantwoordelijk was voor iets belangrijks:

CORNELIS Johannes Heijblom (Atulananda)

Swami [Vivekananda] zat op een ochtend aan de ontbijttafel toen de drukker arriveerde. Hij zei dat hij een circulaire aan het maken was voor de [Vedanta] Society [van New York] en wilde een embleem erop hebben. Zou de Swami iets kunnen voorstellen? Swamiji nam de envelop van een brief die hij zojuist had ontvangen, scheurde hem open en op het schone binnenoppervlak trok de golven, de zwaan, de lotus en de zon omcirkeld door een slang - de vier yoga's die voor eeuwig omwikkeld waren, leek het. Hij gooide het stuk papier met het ontwerp erop over de tafel en zei: 'Teken het op schaal.' Henry van Haagen, de drukker, was een bekwaam tekenaar en drukker. Hij zette de ruwe schets om in een voltooide tekening en zo gaf deze Nederlandse heer de definitieve vorm aan het embleem van de Ramakrishna Orde volgens de wensen van zijn goeroe.

Henry van Haagen werd uiteindelijk een bekende uitgever. Hij was bekend als: "Uitgever en Boekhandelaar van Oosterse, Metafysische, & Vedanta Filosofie. Boeken, Periodieken, enz." Henry's winkel was op 1267 Broadway. Hij publiceerde voor het eerst Swami Vivekananda's "The Song of the Sannyasin". Hij is ook gedrukt (in 1897) Vedanta Filosofie: Lezingen door Swami Vivekananda op Raja Yoga en andere onderwerpen, en Swami Abhedananda's Reincarnation.Henry publiceerde een aantal kaarten. "Bericht van India ... naar u in Amerika", "Aanwaarts", "Waarden", enzovoort. Henry publiceerde in 1911 ook Emily Stoke's. Je bent de Ene.

Initial Vedanta Work in the Netherlands

Dhr. Louis A. Bähler was een Protestantse Minister en auteur van En Hindoe Heilige in de 19e eeuw (het leven van Sri Ramakrishna). Dit was de eerste ooit bekende publicatie over Sri Ramakrishna of Swami Vivekananda in het Nederlands.  Louis A. Bähler, publiceerde in 1906 deze boek.  Een bewonderaar van Swamiji,  Dr. G. H. Mees, bezocht India en Belur Math al in 1913, en na zijn terugkeer publiceerde hij een boek The Message of Sri Ramakrishna. Vervolgens vertaalden de heer J. Dutric en mevrouw T. Jelgersma Romain Rolland's boeken over Sri Ramakrishna en Swami Vivekananda in het Nederlands. Later publiceerde de Theosophical Society ook een Nederlandse vertaling van het boek 'The Power of the Mind' van Swami Abhedananda. Zo was er al een sterke basis door middel van publicatie van literatuur gelegd. Het Vedanta-werk van de Ramakrishna Order in Holland, die de zegeningen van Swamiji door zijn driedaagse verblijf in Holland had, begon praktisch in de jaren 1930. Swami Yatiswarananda was een discipel van Swami Brahmananda. Hij werkte meestal in Duitsland, Zwitserland, Frankrijk, Holland en andere landen. Hij gaf discursies over Vedanta aan verschillende groepen. Swami Yatiswarananda kwam ook naar Nederland. De Swami moest Europa verlaten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Maar hij kwam terug in 1950. Hij gaf spirituele "initiation" aan sommige nederlandse mensen. Zijn discipelen, mevrouw Elly Ter Laan en de heer Ter Laan, hebben geestelijke retraites in hun woning georganiseerd. 

N. Kluwer Deventer publiceerde een boek van Swami Yatiswarananda in het Nederlands. De titel is Vedanta Yoga Religie.

Andere Swami's

Swami Siddheswarananda, de oprichter van het Gretz Vedanta Center, bezocht ook Nederland en hield enkele toespraken vóór 1957, toen hij stierf. Zijn opvolger, Swami Ritajananda, bezocht ook Nederland en hij initieerde zelfs een aantal aspirant-bewonderaars van Holland. Verder bracht Swami Bhavyananda, het voormalige hoofd van het Vedanta Centre in het VK, op uitnodiging een bezoek aan Nederland. Ondertussen begonnen meer boeken in het Nederlands te verkopen, Ramayan en Mahabharata verschenen in het Nederlands. Vanaf de jaren vijftig werden alle vier de Yoga's van Swami Vivekananda geleidelijk in de Nederlandse taal gebracht. Italo De Diana en George Hulskramer publiceerden in het Nederlands ‘Sri Ramakrishna, Man and Message’ (1973). Mevrouw Jenny Cochius van Nederland vertaalde Het Evangelie van Sri Ramakrishna (verkorte editie) naar het Nederlands (uit het Engels) en publiceerde het op eigen kosten (1987). Deze boeken moeten een grote invloed hebben gehad op enkele doordachte mensen die graag meer wilden weten over de Vedanta en de hindoeïstische religie. Een van hen was Dr. Rama Polderman, die Swami Ranganathananda (de 13e president van de Ramakrishna Orde) vanaf 1970 (tot 1986) bijna elk jaar naar Nederland uitnodigde om te spreken met de studenten van de Nederlandse Hatha Yoga Foundation, waarvan Dr. Rama was de directeur. Eerder bezocht de Swami in 1961 een keer Nederland tijdens zijn lezingstour in enkele Europese landen. De Swami verbleven vroeger bij Prof. Het huis van Jo van Orshovens op dat moment vlakbij Amsterdam. Jo's vrouw Harma en hun drie zonen Rakhal, Naren en Tarak (blijkbaar hebben de Swami hun de namen gegeven) werden grote bewonderaars van de Swami en ze werden hem allemaal zeer dierbaar. De Swami bleven ongeveer twee weken in hun huis, waar veel toegewijden hem zouden ontmoeten en met hem zouden praten. Prof. Jo vertaalde de toespraken van Swami in het Nederlands. Harma's vriendin, mevrouw Maria Tromp (ook secretaris van de Yoga Foundation) reed de Swami naar plaatsen waar spirituele retraites werden georganiseerd - meestal in een kerk of klooster. Geleidelijk werden veel mensen - zowel mannen als vrouwen - aangetrokken tot die retraites en raakten ze bekend met de Swami. Swami Ranganathananda moedigde hen aan om een ​​permanent Vedanta-centrum in Nederland te hebben met een Swami van de Ramakrishna-orde.

The Vedanta Centre Founded

Bij de gratie van Sri Ramakrishna en de inspirerende leiding van Swami Ranganathananda, werd de Ramakrishna Vedanta Society Nederland opgericht door een aantal serieuze toegewijden op de heilige dag van Sri Ramakrishna's 150e geboortedag op 12 maart 1986. In 1990 was een leerling van Swami Ritajananda, Mr. Frank Leemans van Amsterdam bezocht Belur Math en verzocht de autoriteiten van de Ramakrishna Math om een ​​Swami naar Nederland te sturen om er permanent te verblijven. Hij verzekerde hen dat hij voor de Resident-Swami zou zorgen. Omdat er geen apart huis was om het Vedanta-centrum te huisvesten, verhuisde de heer met zijn vrouw naar een huurhuis dicht bij zijn werkplek en gaf zijn huis (flat) aan de Swami om te blijven en diensten te leiden.

Die Swami was Swami Chidbhasananda. Het hoofdkwartier, Belur Math, stuurde hem in mei 1990 naar Nederland, en hij begon op zondag regelmatig lezingen te geven en op donderdag een schriftuurlijke les te geven. Een Nederlandse man begon hem te helpen bij het doen van zijn marketing en andere noodzakelijke dingen. Het Centrum bleef daar 3 jaar en in 1993 vonden de toegewijden een grotere plek in Amstelveen, waar het Centrum naartoe verhuisde. Een nederlander is permanent gaan wonen in het nieuwe pand van het Centrum. Mevrouw Jenny Cochius schonk veel boeken aan het Centrum, waardoor een bibliotheek kon worden opgericht.

Afgezien van Swami Atulananda, wiens voorbeeldige heilige leven een voorbeeld is dat iedereen kan volgen, zijn er twee of drie pogingen van de Nederlanders geweest om monnik te zijn in de Ramakrishna-orde. Terwijl de een terugkeerde naar de manier van leven van de huisbewoner, gaat de ander zelfstandig verder. Swami Chidbhasananda werd in 1999 ernstig ziek en moest terug naar India voor behandeling en rust. Een nederlander begeleidde hem naar Belur Math en bleef daar ongeveer een jaar. Als gevolg hiervan woonde niemand langer dan een jaar in het Centrum totdat een andere Swami door de Belur Math-autoriteiten kon worden gestuurd om hem te vervangen. Swami Sarvatmananda kwam naar Nederland in de plaats van Chidbhasananda. Om verschillende redenen, met name vanwege de vertraging bij het verkrijgen van zijn visum voor het lange verblijf in het land, kon Sarvatmananda pas eind mei 2000 Amstelveen bereiken. Swami Sarvatmananda had de Orde al meer dan tien jaar in de Verenigde Staten gediend voordat hij kwam naar Nederland.

Swami Sarvatmananda bleef het Centrum meer dan een decennium lang begeleiden. Wegens gezondheidsredenen en leeftijd wilde hij met pensioen. De autoriteiten van Belur Math accepteerden zijn verzoek en hij keerde in september 2014 terug naar Belur Math, na een bezoek aan Australië en Maleisië. Belur Math koos Swami Sunirmalananda om Swami Sarvatmananda op te volgen. Na met veel moeite zijn visum verkregen te hebben, kwam Sunirmalananda op 10 mei 2014 in Nederland aan. Swami Sarvatmananda heeft op 25 mei 2014 de leiding over het Centrum overgedragen. Swami Sarvatmananda is op 10 oktober 2015 in India overleden.

A NEW BEGINNING

Al sinds het begin werd er gezocht naar een ruim huis, met wat tuin eromheen. Helaas was er niets uitgekomen. Dankzij de immense en onvermoeibare hulp van Dhr Corne van Nijhuis, een vriend van het Centrum en een bekwaam adviseur, vond het Centrum tenslotte zijn thuis.
Op 8 april 2020 is huis Amstelveen [De vlaschaard 57, 1183KM] verkocht. Op 9 april 2020 is de Vedanta Society verhuisd naar Rijksweg 141 en 142, Hoogersmilde 9423PA. Helaas werd de wereld in deze periode geconfronteerd met de verschrikkelijke aanval van het coronavirus. Er was veel bezorgdheid, maar toch maakten Dhr Corne van Nijhuis en twee IT-professionals [Ashish en Rajeev] het mogelijk.

Geschiedenis van Vedanta in Holland

In een oogopslag

12 september 1896 SWAMI VIVEKANANDA komt in Amsterdam en blijft in het Victoria Hotel. Bezoek het Rijksmuseum.
16 september 1896 Swami Vivekananda, na drie dagen in Holland, vertrekt naar Engeland.
1898 Cornelis Johannes Heijblom luistert naar het lezingen van Swami Abhedananda in New York
1899 Henry J. van Haagen, een Nederlandse-Amerikaanse printer, uitgever en tekenaar, ontvangt brahmacharya initiatie van Swami Vivekananda
1899 Cornelis wordt een NOVICE en heet de naam Gurudas.
1900 Henry J. van Haagen, de Nederland-Amerikaanse, finaliseert het embleem van de Ramakrishna Order.
1906 Dr. Louis A. Bähler, een protestantse minister, schrijft en publiceert een boek in het Nederlands: Een hindoeïsche heilige van de negentiende eeuw: Het Leven en Gezegden van Sri Ramakrishna
1911 Gurudas ontmoet Heilige Moeder en ontvangt de spirituele initiation
1913 Dr. G.H. Mees bezocht de Belur Math. Hij keert terug naar Nederland en publiceert het boek The Message of Sri Ramakrishna
  Dr J. Dutric en mevrouw T. Jelgersma vertalen de boeken van Romain Rolland over Sri Ramakrishna en Swami Vivekananda in het Nederlands
1923 Swami Atulananda receives the vows of sannyasa from Swami Abhedananda
  The Theosophical Society of Holland publishes the Dutch translation of Swami Abhedananda's The Powers of the Mind.
1928 Max Muller's Life of Sri Ramakrishna is translated to Dutch, and Revered Raghavanandaji from Belur Math writes an introduction.
1930 Swami Yatiswarananda begins visiting Holland
1937 Swami Yatiswarananda in De Hague. Agatha, an ardent admirer of Vedanta, has managed to buy a number of books on Vedanta and starts a free library in her house. She distributes books on Vedanta for reading for free. She hosts Yatiswarananda and he delivers several talks.
1942 W.R. van Brakell Buys publishes his book, De levende gedachten van Vivekananda
1949 Swami Brahmananda's book, Words of the Master, published in Dutch (Ramakrishna: worte des Miesters)
1940s Swami Siddheswarananda visits Holland
1950s Swami Yatiswarananda initiates some devotees of the Netherlands. The four yogas by Swami Vivekananda are translated into Dutch and published by some admirers.
1960s Swami Ritajananda and Swami Bhavyananda visit the Netherlands. Swami Ritajananda initiates several seekers.
1961 First visit of Swami Ranganathananda to Holland
1970 From this year, Swami Ranganathananda visited Holland regularly, almost every year, till 1986
1971 EUGEN HETTINGER schreef een boek, Bronnen van Indische Wijsheid...Ramakrishna enz
1973 Italo De Diana and George Hulskramer write and publish Ramakrishna: Man and the Message in Dutch.
12 March 1986 150th anniversary of Sri Ramakrishna's birth. Foundation of the RAMAKRISHNA VEDANTA VERENIGING NEDERLAND
1990 Upon the initiative of Mr Frank Leemans principally and several others like Maria, Jaap, Jo van Orshoven, Jan Eppinga, Peter van der Wulp, a resident monk arrives from Belur Math to Amsterdam. Swami Chidbhasananda is the first resident monk.
1990 Mr Frank Leemans and Mrs Sujata Leemans give their own home for the Centre and live in a rented apartment.
1993 The Vedanta Centre shifts over to the present house in Amstelveen.
1999 Swami Chidbhasananda becomes ill and returns to India
2000 Swami Sarvatmananda becomes resident monk
2014 Swami Sunirmalananda  
08 April 2020 The Amstelveen house of Vedanta Society is sold.

09 April 2020

The Vedanta Society moves to Hoogersmilde